2014. augusztus 5., kedd

XXVIII. Melléklet

Maláj gép: Hollandia bekeményít

Mark Rutte Oroszország elleni intézkedéseket sürgetett, ha megközelíthetetlen marad a szerencsétlenség színhelye. A halálos áldozatok közül csaknem kétszázan holland állampolgárok voltak.

Gyilkosság, háborús bűnök és a repülőgép szándékos lelövése ügyében indított vizsgálatot holland vádhatóság a maláj légitársaság MH17-es járatának katasztrófája miatt - közölte hétfőn a sajtóval egy ügyészségi szóvivő.    A holland törvények lehetővé teszik, hogy a holland hatóságok bárki ellen vádat emeljenek, aki háborús bűnt követ el az ország állampolgárai ellen.

Mindeközben délelőtt a parlamentben Mark Rutte holland kormányfő kijelentette, hogy külpolitikai tevékenységének elsődleges célja a malajziai repülőgép-szerencsétlenségében elhunyt holland áldozatok holttestének mielőbbi hazaszállítása, s csak ezután következik a felelősök megnevezésének és felkutatásának kérdése.
A miniszterelnök a holland parlamentben még hétfő délelőtt tartott beszámolójában Oroszország elleni intézkedéseket sürgetett arra az esetre, ha a következő napokban is megközelíthetetlen lesz a maláj légitársaság M17 számú járata szerencsétlenségének színhelye.
A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.

A holland áldozatok hozzátartozói délután találkoznak a holland királlyal, a királynéval és a miniszterelnökkel, miközben egyre nő a felháborodás amiatt, ahogyan az áldozatok maradványaival a szakadárok bánnak.
Hír24

Nincsenek megjegyzések:

#Szédült birkák